BIAmed

bia_blikkenwebHet BIAmed-programma is een concept voor gewichtsreductie waarbij niet het aantal kilo’s op de weegschaal, maar de lichaamssamenstelling leidend is voor het advies. Deze methode wordt toegepast door hiervoor opgeleide artsen en diëtisten.

Het BIAmed-programma berust op vier pijlers:

  • Bij elk consult wordt de lichaamssamenstelling volgens de BIA-methode gemeten met een impedantiemeter. Deze pijnloze meting laat zien uit hoeveel kilo vocht, spiermassa en vet uw lichaam bestaat en welke veranderingen hierin zijn opgetreden.
  • In de beginfase gewichtsverlies door toepassing van een maaltijdvervanger die tijdelijk één of twee maaltijden per dag vervangt. U verliest vet en behoudt spierweefsel.
  • In de vervolgfase het vasthouden van de gewichtsreductie door verandering van leefstijl en gedrag.
  • Deskundige begeleiding.

De fasen van het programma
Het BIAmed-programma kent twee fasen die in elkaar overgaan:

  1. Gewichtsreductiefase

Gedurende deze periode vervangt u in principe twee maaltijden per dag door een maaltijdvervanger. Samen met één gewone maaltijd per dag leidt dit tot een reductie van uw energie-inname tot ongeveer 1000 kcal per dag en een gewichtsverlies van gemiddeld 1 kilo vet per week. In een later stadium gaat u over op één maaltijdvervanger per dag en twee gewone maaltijden, dus al meer richting een normaal voedingspatroon. Het gewichtsverlies gaat nog wel door, maar minder snel dan in de intensieve periode.

  1. Stabilisatiefase

U eet weer driemaal daags een gewone maaltijd en gebruikt dus geen maaltijdvervangers meer. Met het resultaat van de BIA-meting kan worden vastgesteld hoeveel kilocalorieën, koolhydraten, eiwitten en vet u per dag nodig heeft om op gewicht te blijven. Om terugval te voorkomen, komt u nog af en toe op consult.

De BIA-meting
De BIA-meting vindt plaats met een impedantiemeter. Impedantie is de weerstand die een elektrische wisselstroom ondervindt, wanneer deze door uw lichaam wordt gestuurd. Door meting van deze elektrische weerstand wordt berekend hoeveel vet en magere massa uw lichaam bevat. Dit vormt de basis voor de berekening waaruit blijkt hoeveel energie u per dag nodig heeft. Tijdens het behandelproces bekijken we regelmatig of uw lichaam een gezondere samenstelling krijgt en wat voor effect het BIAmed-programma heeft. Eventuele bijstelling van het programma is hierdoor op individuele basis mogelijk. De uitslag van de meting krijgt u mee.